Žloutky smícháme s cukrem, přidáme 2 bílé jogurty (po 150 g), 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje a postupně přisypeme 2 čtvrtlitrové hrnky špaldové mouky smíchané s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Připravíme si tvarohovou náplň - 1 tvaroh smícháme s 1/2 kelímku šlehačky a 2 vrchovatými lžícemi moučkového cukru. V další misce si nachystáme drobenku ze 6 lžic špaldové hladké mouky, 2 lžic moučkového cukru a 50g másla.
Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme těsto, navršíme nastrouhaná jablka, rovnoměrně posypeme skořicovým cukrem a opatrně pomocí stěrky naneseme tekutou tvarohovou směs.. Koláč posypeme drobenkou a upečeme do růžova při teplotě 180° cca 35 - 40 minut.
Tip: Pokud nechcete péct z celého množství špaldové mouky, můžete půl hrnku nahradit polohrubou, u drobenky dát 4 lžíce špaldové a 2 lžíce hladké mouky. Buchtu lze upéct i z kompotovaného ovoce, v tom případě je lepší místo mléka použít šťávu z kompotu.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek