21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Špaldový koláč s jablky a tvarohem

Název Množství a jednotka
špaldová mouka 2 hrnky
vejce 2 ks
bílý jogurt 2 ks
mléko 1/2 hrnku
rostlinný olej 1/2 hrnku
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Žloutky smícháme s cukrem, přidáme 2 bílé jogurty (po 150 g), 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje a postupně přisypeme 2 čtvrtlitrové hrnky špaldové mouky smíchané s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Připravíme si tvarohovou náplň - 1 tvaroh smícháme s 1/2 kelímku šlehačky a 2 vrchovatými lžícemi moučkového cukru.
V další misce si nachystáme drobenku ze 6 lžic špaldové hladké mouky, 2 lžic moučkového cukru a 50g másla.

Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme těsto, navršíme nastrouhaná jablka, rovnoměrně posypeme skořicovým cukrem a opatrně pomocí stěrky naneseme tekutou tvarohovou směs.. Koláč posypeme drobenkou a upečeme do růžova při teplotě 180° cca 35 - 40 minut.

Tip:
Pokud nechcete péct z celého množství špaldové mouky, můžete půl hrnku nahradit polohrubou, u drobenky dát 4 lžíce špaldové a 2 lžíce hladké mouky.
Buchtu lze upéct i z kompotovaného ovoce, v tom případě je lepší místo mléka použít šťávu z kompotu.


 


RECEPTY

Kokosové věnečky

Postup: Ze všech přísad na vále vypracujeme těsto a necháme v lednici alespoň dvě... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboračka od babičky

Postup: Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí nudličky Stroganov

Postup: Začneme omáčkou - na másle a najemno pokrájené cibulce orestujeme oloupané, na... zobrazit recept

RECEPTY

Pudink s jogurtem

Postup: Uvaříme pudink z půl litru mléka, pudinkového prášku a 3 vrchovatých lžic... zobrazit recept

RECEPTY

Játra na grilu s pečenými brambůrky

Postup: Nejdříve si dáme do trouby brambory. Brambory dobře omyjeme, osušíme a... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

FARMA

Stylová restaurace s krbem, bowlingem a letní zahrádkou se nachází v atraktivní...